Normal_6972

AMSTERDAM - Maandag 5 september opent de Vrije Universiteit Amsterdam het academisch jaar 2011 - 2012 met als jaarthema 'Grenzeloos presteren?'.

Ben Knapen, Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, bespreekt het thema vanuit zijn internationale ervaring. Martin Simek, benoemd als VUsionair, presenteert zich voor het eerst. Voorzitter René Smit geeft tijdens de opening de visie van de VU op de rol van de universiteit in de samenleving.

Grenzeloos presteren?
Het jaarthema van de VU heeft twee kanten: enerzijds het grenzen verleggen, verder kijken over grenzen heen, anderzijds het grenzen overschrijden, grenzen van ethiek, juridische, biologische of fysieke begrenzingen. Alleen met aandacht voor beide kanten is de VU in staat om excellent onderwijs te geven en onderzoek te doen.

Ben Knapen en Martin Simek
Ben Knapen werd in oktober 2010 voor het CDA benoemd tot Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte-Verhagen. Hij belicht tijdens Opening academisch jaar (OAJ) het jaarthema vanuit zijn internationale ervaring.

Martin Simek studeerde na zijn vlucht uit Tsjecho-Slowakije in 1968 economie aan de VU. Hij was slechts vijf tentamens verwijderd van zijn doctoraalbul. Komend collegejaar verbindt hij zich als VUsionair aan de VU om het jaarthema Grenzeloos presteren? gestalte te geven. Tijdens de OAJ zal hij zichzelf hierover interviewen.

Student en docent van het jaar
Tijdens de Opening academisch jaar reikt de VU jaarlijks de VU Onderwijsprijs uit aan een docent die zich sterk heeft ingezet voor de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. De StudenTalentprijs is een prijs voor de meest talentvolle student van het jaar.

De VU is de eerste Fairtrade Universiteit in Nederland. Tijdens de receptie na de OAJ reikt student Daan Brüggeman daarom officieel de Fairtrade titel uit aan René Smit.

Bron: Nieuwsbank