SANTIAGO (ANP) - De Chileense politie heeft dinsdag in de hoofdstad Santiago traangas en waterkanonnen ingezet tegen tienduizenden studenten, leraren en sympathisanten die betoogden voor een beter en betaalbaarder onderwijssysteem. Dat heeft de politie gemeld.

Een aantal gemaskerde betogers stak auto's in brand, wierp barricades op, plunderde etalages en belaagde de politie met stenen. Helaas is weer gebleken dat de organisatie geen controle hebben over de betogingen, zei minister van Binnenlandse Zaken Rodrigo Hinzpeter.

Het was het vijfde grote protest in twee maanden. Vorige week werden circa 900 mensen gearresteerd en vielen tientallen gewonden, onder wie agenten.

De betogers willen onder meer dat de centrale overheid het onderwijs organiseert in plaats van de lokale overheden, wat voor grote verschillen in kwaliteit zorgt. Tijdens het militaire regime in de periode 1973-1990 werd het onderwijssysteem overgedragen aan de lokale autoriteiten. Veel instituten investeren echter niet in het onderwijs, waardoor de kwaliteit achteruit holt. ,,Ik demonstreer omdat ik twee kinderen heb en ik het financieel niet red. Ze zullen jarenlang schulden hebben'', aldus een vrouw. Studenten nemen veelal een lening om aan een privé-universiteit te studeren.

Vorige maand kondigde president Sebastian Pinera een nieuw plan aan dat onder meer een onderwijsfonds bevat met 4 miljard dollar. De studenten vinden dat de regering meer moet doen.Het was het vijfde grote protest in twee maanden. De politie schatte het aantal betogers op 60.000, maar organisatoren hielden het op 150.000.