Normal_6812

De Stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU) heeft de universiteiten van Amsterdam, Groningen, Leiden, Maastricht, Tilburg, Utrecht en de Radboud Universiteit aangesproken op de verhoogde tarieven voor tweede masters.

De stichting heeft gevraagd om een nadere onderbouwing voor deze verhoging. Het is aan de universiteiten om aan te tonen dat deze tarieven in redelijk verband staan met de werkelijke kosten voor tweede masters.

Blijken de universiteiten hier niet toe instaat, dan zal de stichting voor de rechter betogen dat de universiteiten onbevoegd, oneerlijk en onbetrouwbaar handelen.

Kostenverschillen
Het collegegeld loopt per universiteit teveel uiteen en is te hoog. Zo betalen studenten voor een medische master in Rotterdam 15.000 euro per jaar, terwijl dit in Groningen 32.000 euro is.

Universiteiten krijgen vanaf het nieuwe collegejaar geen rijksbijdrage meer voor studenten die al een diploma op zak hebben, maar zijn wel vrij om de hoogte van het collegegeld voor deze groep studenten vast te stellen.

De SCAU vreest dat studenten niet de daadwerkelijke kosten voor hun master in rekening gebracht krijgen, maar ook voor andere kosten opdraaien.

© Nationale Onderwijsgids