Normal_6704

De Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (SHARE) van Netspar heeft van de Europese Commissie als eerste de status gekregen van European Research Infrastructure Consortium (ERIC).

Netspar is het landelijke Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement dat gevestigd is op de campus van Tilburg University. Aan de ERIC-status zijn adminstratieve en belastingvoordelen verbonden.

Het project SHARE stelt gratis data beschikbaar en helpt onderzoekers in heel Europa bij de bestudering van de gevolgen van vergrijzing op de samenleving. Met de onderzoeksresultaten kunnen beleidsmakers worden geholpen met het nemen van beslissingen over de gezondheidszorg en sociaal en economisch beleid.

Op vrijdag 8 juli organiseerde EVP-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij een conferentie op Tilburg University over de 'Nederlandse kenniseconomie op de Europese kaart'. Tijden deze bijeenkomst is door Robert-Jan Smits, de Directeur- Generaal Onderzoek en Innovatie van de Europese Commissie, aan Frank van der Duyn Schouten van Netspar een officieel plakkaat van de ERIC overhandigd.

België, Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Tsjechië hebben het SHARE consortium opgericht, met als waarnemer Zwitserland. Andere EU-landen die tot dusver hebben meegewerkt zijn Denemarken, Spanje, Frankrijk, Italië, Portugal, Griekenland, Zweden, Polen, Ierland, Estland, Luxemburg, Hongarije en Slovenië (plus Israël).

Belangrijke partners van Netspar zijn, naast het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen: NWO, de Provincie Noord-Brabant en de Tilburg School of Economics and Management.