Normal_6646

De aangekondigde fusie tussen de universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam is een slecht plan. Dat zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk in reactie op het uitgelekte voorstel.

De fusie zou leiden tot een mega-universiteit met 55.000 studenten. De anonimiteit zal toenemen, de keuzevrijheid neemt af. Van Dijk: 'Dit plan komt voort uit de grootheidswaan van bestuurders die meer bezig zijn met rendementen en studentenaantallen dan met onderwijskwaliteit.'

Jasper van DijkVan Dijk vraagt staatssecretaris Zijlstra de fusie tegen te houden. Dat kan met behulp van de fusietoets die op voorstel van de SP is opgesteld. Bij de fusietoets wordt onder andere gekeken of de keuzevrijheid tussen verschillende instellingen blijft gewaarborgd.

Van Dijk vindt het onbegrijpelijk dat bestuurders bezig zijn om een uniek universitair stelsel om zeep te helpen. Onlangs kwam naar buiten dat ook de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam willen fuseren. 'Blijkbaar zijn bestuurders bezig met een wedstrijdje verplassen.'

De SP is altijd kritisch geweest over de schaalvergroting in de publieke en private sector. Volgens de socialisten zouden eerdere fusies geen succes zijn geweest, vanwege de extra bureaucratie en het verlies aan betrokkenheid.