Normal_6605

Bas van der Klaauw, hoogleraar Algemene Economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), ontvangt een NWO subsidie voor de uitbouw van zijn eerder gestarte onderzoekslijn naar de arbeidsparticipatie.

De subsidie is bestemd voor een project waarin onderzoek wordt gedaan naar de interactie tussen uitkeringsprogramma's en de rol van activerend arbeidsmarkt beleid.

Het project
Er is veel empirisch onderzoek gedaan naar hoe activerend arbeidsmarktbeleid de uitstroom uit een uitkeringsituatie beïnvloedt. Dit soort micro-econometrische evaluaties kunnen echter een vertekend beeld geven als er spillovers zijn tussen verschillende uitkeringen.

Het strenger controleren van aanvragen voor een arbeidsongeschikheidsuitkering zal er toe leiden dat minder mensen zo'n uitkering krijgen, maar kan er tegelijkertijd ook voor zorgen dat het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering toeneemt.

Bas van der Klaauw probeert door te kijken naar recente veranderingen in de regelgeving van verschillende uitkeringen te onderzoeken hoe groot de interacties tussen verschillende uitkeringen zijn. Kennis hierover geeft een zuiverder beeld van de effectiviteit van activerend arbeidsmarktbeleid.