Normal_6665

Prof. Maartje Schermer, arts en filosofe, verricht vanaf juli in Rotterdam onderzoek naar mensverbetering en de grenzen van de geneeskunde en neuro-ethiek.

Belangrijke vraag in haar werk is hoe ver de maatschappij moet gaan in het verbeteren van mensen, zowel zieke als gezonde.

Schermer houdt zich onder meer bezig met diepe breinstimulatie. Deze nieuwe behandeling wordt toegepast bij patiënten met de ziekte van Parkinson en bij sommige psychiatrische aandoeningen en verslavingen.

Ook de rol die de geneeskunde speelt bij gezonde mensen heeft haar aandacht. Tegenwoordig vragen gezonde burgers om facelifts, borstvergrotingen en slikken ze middelen die hun leven veraangenamen. Psychofarmaca worden ingenomen om een normaal werkend geheugen te verbeteren: breindoping.

Doping van atleten is het bekendste voorbeeld van gezonde mensen die zichzelf willen verbeteren. Ook de trend van designerbaby's past hierin: nog voordat een kind is geboren, proberen de ouders kenmerken te beïnvloeden, zoals geslacht, huidskleur of intelligentie. Ook de ethische kanten van de race naar onsterfelijkheid horen thuis in haar vakgebied.