Normal_6524

Wageningen University-studenten Ilse Verwer en Miranda Schut hebben de gedeelde tweede prijs van de Nationale Archiprix 2011 gewonnen met hun afstudeerproject 'Restructuring the Resettled Landscape'.

De Nationale Archiprix selecteert jaarlijks afstudeerplannen van de hogere Nederlandse ontwerpopleidingen. Het project masterstudenten Landscape Architecture werd gekozen uit 27 andere afstudeerprojecten.

Landschappelijke strategie
Het plan van Ilse Verwer en Miranda Schut verbeeldt een landschappelijke strategie die een geïntegreerde oplossing biedt voor het arrangement van informele activiteiten en landgebruik in het oeverlandschap van het Volta Meer in Ghana. De jury vond dat de ontwerpsters zich goed verdiept hebben in de lokale cultuur.

"Met een open houding, realiteitszin en veel begrip voor de lokale omstandigheden dragen ze samen met de bewoners adequate oplossingen aan voor de heersende problemen. Ten opzichte van de ambitie om een veelheid van problemen op te lossen met eenvoudige middelen lijken de voorgestelde ingrepen adequaat. De ontwerpsters komen terecht niet in de verleiding een uitgewerkt ontwerp te maken, maar tonen de kansen van de opgestelde strategie door middel van voorbeelduitwerkingen voor twee kansrijke locaties."

Al eerder werd het werk van deze studenten genomineerd voor de internationale ontwerpwedstrijd van de IFLA, de 'International Federation of Landscape Architecture'. Die prijs ging naar de twee andere Wageningse masterstudenten Jorrit Noordhuizen en Inge Kersten.

Archiprix
De Archiprix is een samenwerkingsverband tussen negen ontwerpopleidingen in het Nederlandse hoger onderwijs. De prijs geldt onder aankomende ontwerpers als prestigieus, omdat de ontwerpopleidingen jaarlijks hun beste afstudeerplannen insturen voor deelname. De hoge kwaliteit van de prijswinnende plannen wekt de verwachting dat het talent van de deelnemers aan Archiprix een verrijking zal betekenen voor de beroepspraktijk. In 2010 werd ook al de tweede prijs op de Nationale Archiprix behaald door een afstudeerproject van een studente Landscape Architecture van Wageningen University. Dit was een ontwerp van Monique Sperling voor de afsluitdijk, genaamd 'The future of an adaptive Afsluitdijk'.