Normal_6508

DEN HAAG (ANP) - Een racewagen die volledig op waterstof rijdt. Zaterdag wordt Forze IV, een creatie van studenten van de TU Delft, gepresenteerd op het Spuiplein in Den Haag.

Kort daarna wordt de auto verscheept naar Groot-Brittannië, waar hij zal deelnemen aan de Formula Student wedstrijd in Silverstone. Dat is een wedstrijd waaraan 125 studententeams uit de hele wereld deelnemen, allemaal met zelfgebouwde auto's.

De Forze IV trekt volgens de studenten net zo snel op als een Porsche. Hij weegt 260 kilo en heeft een maximumsnelheid van 120 kilometer per uur. Het vermogen van de wagen is 60 kilowatt; dat komt ongeveer overeen met 80 pk. "Omdat de auto geen verbrandingsmotor heeft, hoor je alleen maar gierende banden en suizende wind", legt teamleider Wouter Krul uit.

De racewagen van de Delftse studenten is de enige in de Formula Student wedstrijd die volledig op waterstof rijdt. De TU Delft vaardigt dit jaar twee teams uit naar de Formula Student-race. Ook het DUT Racing Team gaat, met een auto die volledig elektrisch wordt aangedreven. Dat team won vorig jaar in Hockenheim de Duitse tak van de wedstrijd, met zijn door bio-ethanol aangedreven wagen.