Normal_6400

Christian Beckmann, hoogleraar aan de Universiteit Twente en onderzoeker bij het Donders Instituut, heeft de zestiende Wiley Young Investigator Award gewonnen op de jaarvergadering van de Organisation for Human Brain Mapping.

De prijs is bedoeld voor een wetenschapper onder de veertig die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het in beeld brengen van het brein.

De FMRIB Software Library (FSL) die Christian Beckmann hielp ontwikkelen in Oxford wordt op meer dan vijfhonderd herseninstituten in de wereld gebruikt. 'Het is gratis en stelt je in staat om de structuur, functie én de verbindingen in het brein te bestuderen.'

Het FSL-team geeft ook trainingen in de analyse van hersenscandata. 'In de tien jaar dat we dat doen hebben we meer dan 1500 onderzoekers getraind - dat is een groot deel van de hersenonderzoekers op de wereld.' Op dit moment werkt Beckmann aan technieken om het brein in rust te bestuderen.

Rondje
Beckmann voelt zich vereerd met zijn plaats op de imposante lijst eerdere winnaars van de 'brain mapping award'. Veel geld denkt hij er niet aan over te houden. De prijs (1500 euro en een plaquette) is in het weekend uitgereikt in Québec City, Canada.

'Ik heb iedereen moeten vrijhouden die me heeft aanbevolen voor deze prijs. Ze waren allemaal op de conferentie. En weet je wat een fles wijn kost in Canada?'