Normal_6333

Wageningse studenten doen voor 't eerst mee aan biotech-wedstrijd, zo meldt de Wageningse universiteit. Een team van 15 bachelor- en masterstudenten (moleculaire levenswetenschappen, bioinformatica en biotechnologie) vormt de Wageningse deelname aan de internationale genetische knutselcompetitie iGEM.

De competitie (http://www.iGEM.org ) is bedoeld om het vakgebied van de synthetische biologie te populariseren. Bij deze jonge tak van wetenschap gaat het erom bestaande organismen nieuwe kunstjes te laten doen door extra genetisch materiaal in te bouwen.

Lichtslang
De Wageningers richten zich op het zichtbaar maken van communicatie tussen cellen. Hun deelname bestaat uit twee projecten.

In het ene project proberen de studenten een kolonie E. coli-bacteriën tegelijkertijd en periodiek te laten oplichten. Bacteriën laten oplichten is een veelgebruikt thema in de iGEM-competitie.

Maar van een hele kolonie een soort knipperlicht te maken is nieuw. De moeilijkheid zit 'm volgens teamlid Martijn Wapenaar in het knipperen: het licht moet ook weer uit.

Aspergillus nidulans
In het tweede project wordt van de schimmel Aspergillus nidulans een soort levende lichtslang gemaakt. Aan het uiteinde van de schimmeldraad wordt een lichtsignaal opgewekt dat zich vervolgens door de schimmeldraad voortplant.

Het Wageningse team is het eerste dat met schimmels werkt en verwacht daar hoge ogen mee te gooien bij de jury. Begin oktober is de finale van de Europese voorronde in Amsterdam. Daarna volgt de echte finale in Boston.