Normal_6374

(Novum) - Er zijn veel te weinig allochtone advocaten. Hoewel de rechtenstudie al jaren populair is bij Turken en Marokkanen, zijn vrijwel alle advocatenkantoren 'witte' bastions gebleven. De Nederlandse Orde van Advocaten vindt dat dat snel moet veranderen, schrijft de Volkskrant.

Volgens de Orde blijkt uit gesprekken met niet-westerse rechtenstudenten dat de advocatuur bij hen niet populair is. Het imago van het vak wordt bepaald door grote, chique kantoren, advocatenseries op tv en flamboyante strafpleiters. In die wereld voelen veel allochtonen zich niet thuis of ze zijn bang dat ze er niet zullen slagen. Ze kiezen daarom eerder voor een baan als jurist bij de overheid.

De beroepsvereniging begint maandag met een project om onder meer de vooroordelen over het vak weg te nemen. Een groep van 187 derdejaarsstudenten van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de Vrije Universiteit in Amsterdam worden het komende jaar begeleid door een ervaren advocaat.

Een groot deel van de studenten die worden begeleid voor de 'advo-coach' is autochtoon. Volgens de Orde hebben ook zij behoefte aan praktische tips om de kans op een baan te vergroten.

Het project duurt zeker twee jaar. Volgens de beroepsvereniging is de belangstelling groot en worden de 'advo-coaches' uiteindelijk landelijk ingezet.