Normal_6297

(Novum) - Studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam hebben een hightech fiets ontwikkeld. Daarmee willen ze in september het wereldsnelheidsrecord verbreken in de woestijn van Nevada. Dat meldt de TU Delft maandag. Het record staat nu op 133 kilometer per uur en is in handen van een Canadees team.

De supersnelle fiets van de studenten is een ligfiets met een kap die heel weinig luchtweerstand heeft. Het ontwerp heeft volgens de makers slechts een tiende van de weerstand van een gewone fiets. Het snelle vervoermiddel weegt twintig kilo, evenveel als een stadsfiets. DSM heeft een speciale ketting ontwikkeld, die extreme krachten kan verwerken met minimale weerstand.

Het hightech ontwerp is afkomstig van de Delftse studenten. De Amsterdamse studenten bewegingswetenschappen zijn verantwoordelijk voor de selectie van de beste bestuurder en de optimale racestrategie. De studenten hebben oud-roeier Jan-Willem Gabriels en de ervaren ligfietser Sebastiaan Bowier benaderd om het wereldrecord te gaan verbeteren. Woensdag testen de studenten hun fiets voor het eerst op snelheid op de startbaan van de voormalige vliegbasis Soesterberg.