Normal_6250

AMSTERDAM (Novum) - Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) wil universiteiten afrekenen op het succes van hun studenten. Dat schrijft Trouw donderdag op basis van vertrouwelijke stukken.

Zijlstra wil dat studenten minder vaak stoppen met hun studie, sneller hun diploma halen en meer college krijgen van betere docenten. Hij wil daarover harde afspraken maken met de universiteiten. Universiteiten die de doelen halen krijgen extra geld.

Vanaf 2016 wordt het geld dat dan beschikbaar is voor beter onderwijs (200 miljoen euro) gedeeltelijk verdeeld volgens de afspraken over de prestaties van studenten die Zijlstra met de universiteiten maakt.

In ruil voor de strengere afspraken krijgen de onderwijsinstellingen meer ruimte om studenten vooraf te selecteren. Ook mogen ze meer collegegeld vragen voor bijzonder goede opleidingen.

Verbreden
Het kabinet wil universitaire bacheloropleidingen bovendien 'verbreden', zo staat in de vertrouwelijke stukken. Studenten moeten een brede basis krijgen en zich aan het eind van de bachelor en in hun master gaan specialiseren. Zo zijn er minder opleidingen nodig, waardoor de studiekeuze makkelijker wordt.

De staatssecretaris presenteert zijn definitieve plannen eind deze maand aan de ministerraad. Volgens de krant zijn de universiteiten het in grote lijnen al eens met de voorstellen.