Normal_6238

Ondanks alle commotie van de afgelopen maanden in het hoger onderwijs zijn studenten in Nederland over het algemeen zeer te spreken over hun opleiding en instelling. Dit blijkt uit de Nationale Studentenenquete (NSE) 2011: hét landelijke onderzoek waarin studenten jaarlijks hun mening geven over opleidingen, hogescholen en universiteiten.

Maar liefst 72% van de respondenten geeft aan tevreden te zijn over de studie in het algemeen en 66% zou de opleiding aanraden aan familie, vrienden of collega's. Met name de sfeer op de opleiding (78% is tevreden) en de inhoud van de studie (73% is tevreden) scoren hoog. Ook het niveau van de opleiding wordt door 66% positief beoordeeld.

Net als in 2010 zijn studenten over de huisvesting (beschikbaarheid en betaalbaarheid van woningen) minder enthousiast (61% is ontevreden).

Ongeveer 588.000 studenten in het hoger onderwijs werden benaderd voor de NSE 2011. Maar liefst 215.333 studenten (bijna 37% van alle studenten in het hoger onderwijs) gaven gehoor aan dit verzoek.

In de enquete oordeelden studenten over tal van thema's waaronder studiefaciliteiten, toetsing en beoordeling, studierooster, studielast, studiebegeleiding en docenten.

Ondanks het overwegend positieve geluid zijn studenten niet overal tevreden over, zo blijkt uit de eerste resultaten. Hbo-studenten zijn negatief over de mate waarin studenten worden betrokken bij de verbetering van de opleiding (44% van de hbo-studenten is bijvoorbeeld ontevreden over de manier waarop de instellingen reageert op klachten en problemen).

Universitaire studenten zijn negatief over de voorbereiding op de beroepsloopbaan (67% is ontevreden over de stagebegeleiding vanuit de opleiding). De afgelopen jaren waren universitaire studenten over het algemeen positiever dan hbo-studenten. Dit jaar is de kloof tussen universiteiten en hogescholen kleiner geworden.