Normal_6222

Het Engelse Lloyds Register Educational Trust (LRET) stelt 1 miljoen pond (circa 1,2 miljoen euro) ter beschikking voor een onderzoeks- en onderwijsprogramma op het gebied van maintenance engineering (onderhoudstechniek) aan de Universiteit Twente . Dit programma vormt de basis van de leerstoel Maintenance Engineering van prof. dr. ir. Leo van Dongen.

Bij veel publieke kapitaalgoederen, zoals gebouwen, wegen, vaarwegen, sluizen, treinen en nutsvoorzieningen zijn de onderhoudskosten groter dan de initiële aanschafkosten. In Nederland alleen al is de onderhoudssector een miljardenindustrie. Ondanks het grote belang van onderhoudstechniek, bestaan er op dit moment in Nederland geen toegespitste masteropleidingen voor de sector.

Leo van Dongen, deeltijd hoogleraar Maintenance Engineering aan de Universiteit Twente, heeft daarom een subsidie aangevraagd en gehonoreerd gekregen bij het Engelse Lloyds Register Educational Trust (LRET). Het LRET stelt een bedrag van 1 miljoen pond (circa 1,2 miljoen euro) ter beschikking voor een onderzoeks- en onderwijsprogramma op het gebied van maintenance engineering.

Het geld zal onder meer worden gebruikt voor de oprichting van een Masteropleiding Maintenance Engineering aan de Universiteit Twente en een internationale Masteropleiding Maintenance Management in 3TU-verband. Verder wordt het gebruikt om onderzoek naar de fundamentele principes van maintenance te bekostigen.