Normal_6196

Masterstudente Aleida Braaksma is de winnares van de Menzis UT Scriptieprijs 2010. Zij ontvangt 2.000 euro en een jaar lang gratis zorg van zorgverzekeraar Menzis voor haar voorstel om zorg slimmer om de patiënt heen te organiseren. Menzis-bestuurslid Bas Leerink reikte de prijs uit tijdens het symposium "Trends in Trauma".

De inzendingen waren dit jaar van uitzonderlijk hoge kwaliteit, ondanks het feit dat de criteria waren aangescherpt. Niet alleen moeten de vernieuwende voorstellen concreet toepasbaar zijn in de zorgpraktijk, ze moeten bovendien gericht zijn op toepassing in Nederland.

De jury roemt nu al de relevantie voor de zorg in Nederland, wat de keuze zeer moeilijk maakte. Annemieke Scholten deed onderzoek naar het inzetten van mantelzorgers bij acuut hartfalen, Danielle Ekkel onderzocht ehealth-toepassingen.

Computersimulatie
Aleida Braaksma bekeek hoe de productiviteit van artsen kan worden vergroot door de patiënt meer centraal te stellen. Hiervoor voerde zij een computersimulatie uit, die veelbelovende resultaten opleverde en die de jury graag in de praktijk getoetst ziet.

Waar in de nul-situatie de patient zijn/haar agenda moet aanpassen an die van de individuele professionals wordt nu de agenda van de patient leidend gemaakt en reizen naar de diverse behandelaars zoveel mogelijk beperkt. Daarbij neemt de productiviteit van de behandelaars toe. Een mooi voorbeeld van kwalitatief (qua belasting patient) betere zorg voor minder geld.

Menzis UT Scriptieprijs
De prestigieuze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de Masterstudent met de beste gezondheidsgerelateerde scriptie. De scriptie moet voldoen aan een aantal criteria, opgesteld door Menzis en de Universiteit Twente (UT). Belangrijke punten binnen de gestelde criteria zijn onder andere, dat scriptie de vraag beantwoordt hoe de gezondheidszorg te verbeteren valt wat betreft kwaliteit en doelmatigheid.

En moet de winnende scriptie gericht zijn op een relevant Nederlands gezondheidsprobleem met een grote maatschappelijke impact.