Normal_6166

Naar aanleiding van de LUCIS jaarconferentie 'Applying Sharia in the West' op 20 en 21 juni heeft PVV-Kamerlid Joram van Klaveren Kamervragen gesteld aan de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Hierin veronderstelt Van Klaveren dat het Leids Universitair Centrum voor de studie van Islam en Samenleving (LUCIS) deze conferentie in samenwerking met het European Council for Fatwa and Research (ECFR) organiseert. LUCIS benadrukt dat dit niet het geval is.

Geen samenwerking met ECFR
'Die berichtgeving is onjuist. Voor deze conferentie is LUCIS met geen enkele organisatie in binnen- of buitenland een samenwerkingsverband aangegaan', aldus Maurits Berger, organisator van de conferentie en hoogleraar islam in het hedendaagse Westen aan de Universiteit Leiden.

‘En zelfs al zouden we dat wel doen, dan nog is het niet aan een politieke partij om de vrijheid en onafhankelijkheid van academisch onderzoek en debat te belemmeren.'

Het Leids Universitair Centrum voor de studie van Islam en Samenleving is opgericht als kenniscentrum van de Universiteit Leiden op het terrein van de islam en moslimsamenlevingen.

Een belangrijke doelstelling van LUCIS is het bundelen en versterken van het onderwijs en onderzoek op dit gebied. Berger: ‘LUCIS beoogt daarnaast als kenniscentrum een bijdrage te leveren aan het maatschappelijk en politiek debat over deze onderwerpen.'

Conferentie draagt bij aan debat
De reactie van PVV-kamerlid Van Klaveren laat zien dat het onderwerp van de conferentie, de toepassing van het islamitisch familierecht in het Westen, een heet hangijzer is', aldus Berger. ‘De organisatoren erkennen dit, en willen daarom met deze conferentie het debat voorzien van achtergrondinformatie over het islamitisch familierecht en de westerse samenlevingen en rechtssystemen waar dit onderwerp speelt.'

Tijdens de conferentie zullen gerenommeerde wetenschappers en een enkele ervaringsdeskundige de huidige ontwikkelingen van het islamitisch familierecht in het Westen bespreken en onder meer de volgende vraag aan de orde stellen: is er een rol voor de familierechtelijke aspecten van de sharia binnen de westerse samenleving?