Normal_6408

De universiteiten van Noord-Korea moeten de komende tien maanden de deuren sluiten. Studenten zullen worden ingezet in fabrieken en in de landbouw, zo melden de internationale media.

Het land verkeert in ernstige economische problemen, al krijgt de bevolking van Noord-Korea nog steeds optimistische berichten uit hoofdstad Pyongyang te horen.

Zo zou Noord-Korea tegen 2012 "een groot, welvarend en sterk land" worden. Dat jaar viert Noord-Korea zijn honderdste verjaardag en Kim Jong-il wordt dan in februari 70 jaar. Hij hoopt volgend jaar de macht over te dragen aan zijn zoon Kim Jong-un.

In Zuid-Korea kwamen berichten binnen die erop wijzen dat het niet goed gaat met Noord-Korea. De universiteiten worden tot april 2012 gesloten. Enkel voor studenten die afstuderen en voor buitenlandse studenten worden uitzonderingen gemaakt. De andere studenten moeten aan de slag in projecten in de belangrijkste steden en ook in de landbouw is er veel werk na de doortocht van een tropische storm.

Volgens Japanse specialisten zou er nog een andere reden zijn voor de sluiting van de universiteiten. Zo stonden er mogelijk demonstraties op til op verschillende campussen. Het Noord-Koreaanse bewind heeft immers gezien wat er dit voorjaar in de Arabische wereld gebeurd is en vreest een opstand van de bevolking.

De universiteiten zijn de meest waarschijnlijke plaatsen waar een revolutie zou kunnen starten.