Normal_6336

MUNDO, het bureau voor ontwikkelingssamenwerking van de Universiteit Maastricht, gaat in samenwerking met de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) twee grote projecten uitvoeren in Ghana.

In totaal is een kleine 2,5 miljoen euro met de projecten gemoeid. Het overkoepelende doel van de projecten is verbetering van de gezondheidszorg in Noord-Ghana. FHML gaat hiervoor de komende vier jaar, met ondersteuning van MUNDO, samenwerken met de University of Development Studies (UDS) in Tamale. Tevens worden deskundigen van de Academie voor Verloskunde en de Hogeschool Zuyd ingeschakeld.

De projecten richten zich op de verbetering van het curriculum van de medische opleiding, de vroedvrouwenopleiding en pediatrische verpleegkunde van de UDS.

Noord-Ghana
Noord-Ghana kampt met grote problemen op het gebied van gezondheidszorg. De drie noordelijke regio's van Ghana beslaan slechts 20% van de totale Ghanese bevolking, maar nemen bijna de helft van het totale landoppervlak in, in de vorm van kleine gemeenschappen die ver uit elkaar liggen.

Mede door deze verspreiding heerst in de noordelijke regio's een aanzienlijk tekort aan gekwalificeerde gezondheidsprofessionals. De dokter-patiëntratio in dit gebied is 1:92.000, vergeleken bij 1:13.000 op nationaal niveau. Met de beschreven projecten wordt nagestreefd dit gat te verkleinen.

Verbetering medische opleiding
De grootste van de twee projecten (met een budget van 1,5 miljoen euro), is het verbeteren van de medische opleiding van de UDS. Het doel is de capaciteit te versterken van de School of Medicine and Health Sciences (SMHS) van de UDS en het Tamale Teaching Hospital (TTH), alsmede van andere aangesloten ziekenhuizen waar studenten training krijgen.

Vroedvrouwen en (kinder)verpleegkundigen
Naast een tekort aan artsen, kampt Noord-Ghana met een tekort aan vroedvrouwen en (kinder)verpleegkundigen. De UDS/SMHS is het belangrijkste centrum in Noord-Ghana voor het opleiden van vroedvrouwen en verpleegkundigen op bachelor- en masterniveau.

In samenwerking met de Academie voor Verloskunde en de Hogeschool Zuyd, gaan de FHML en MUNDO in dit project (met een budget van 850.000 euro) het management en de organisatorische capaciteit van de UDS/SMHS versterken, een beter programma voor de opleiding van vroedvrouwen en verpleegkundigen ontwikkelen en het personeel van de UDS/SMHS versterken.

Einddoel is een verhoging van het aantal gekwalificeerde vroedvrouwen en verpleegkundigen in Noord-Ghana te bewerkstelligen.