Normal_5914

Oude tijden herleven in de Utrechtse binnenstad op zaterdag 28 mei. Circa veertig versierde rijtuigen omringd door verklede studenten trekken vanaf elf uur 's ochtends door de straten van Utrecht. Tijdens deze maskerade beelden studenten het verhaal van Odysseus, hoofdrolspeler in de Odyssee van Homerus, uit.

De optocht wordt georganiseerd door de Universiteit Utrecht , het Utrechtsch Studenten Corps (USC) en de studentencommissie van de Dag van het Aangespannen Paard.

In 1836, tijdens het tweede eeuwfeest van de Universiteit Utrecht, werd de toon gezet voor de maskerade, een gekostumeerde optocht door de stad. Deze traditie raakte in 1961 in onbruik, maar is in 2006 nieuw leven ingeblazen. Ter ere van het 375-jarig bestaan van de Universiteit Utrecht en het 195-jarig bestaan van het USC, wordt de kleurrijke traditie dit jaar voortgezet.

Odysseus
De feestelijke optocht staat dit jaar in het teken van de Griekse held Odysseus, tevens lustrumfiguur van het USC. Odysseus zal op zijn strijdkar vooropgaan in de stoet die verder bestaat uit tientallen versierde koetsen.

De rijtuigen worden vergezeld door studenten die verkleed gaan als figuren uit de Griekse oudheid, waaronder syrenen, bekende filosofen en mythische wezens als Kirke en Calypso.

De maskerade sluit aan op de activiteiten van de Dag van het Aangespannen Paard die ook op deze dag plaatsvindt.