Normal_6423

Van 3 tot en met 5 juli zal de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) circa 75 voorzitters van universiteiten uit de Arabische wereld en Europa ontvangen. Zij nemen deel aan de President's Meeting van de Arab European University Association (AEUA).

Andere gasten van de conferentie zijn de minister van Hoger Onderwijs van Saoedi-Arabië, de Nederlandse staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra en de Groningse commissaris van de koningin Max van den Berg.

Ook zullen ambassadeurs uit diverse Arabische landen aanwezig zijn, evenals vertegenwoordigers van de EU, Arabische en Europese bedrijven en van partneruniversiteiten van de RUG in het buitenland.

Contacten bevorderen
De Arab European University Association werd 1998 opgericht op initiatief van de in Den Haag gevestigde Lutfia Rabbani Foundation. De vereniging, die een grote groei heeft gekend, beoogt de contacten tussen universiteiten in de Arabische wereld en Europa te bevorderen (zie www.aeua.net).

Toen Nederland kort geleden in beeld kwam als plaats voor de Presidents' Meeting, bood de Rijksuniversiteit Groningen aan om de locatie voor deze bijeenkomst te verzorgen. De RUG onderhoudt sinds enkele jaren intensieve contacten met de Arabische wereld. Op dit moment volgen ongeveer 120 studenten uit Saoedi-Arabië een geneeskunde- of tandheelkunde-opleiding aan de RUG.

Bovendien vormt de RUG samen met de universiteiten van Leiden, Maastricht, Twente en Wageningen het Holland Arab Education Consortium (HAEC), waarmee de universiteiten contacten tussen het Nederlands hoger onderwijs en dat in de Arabische wereld willen intensiveren (zie www.haec.nl).