Normal_5824

DEN HAAG (ANP) - Officieren die zijn afgestudeerd aan de Nederlandse Defensie Academie (NLDA), moeten straks een universitair diploma kunnen krijgen. Minister Hans Hillen van Defensie heeft de Tweede Kamer vrijdag in een brief gevraagd groen licht te geven voor de vervolgstappen die daarvoor nodig zijn.

De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), die de kwaliteit van het hoger onderwijs beoordeelt, is volgens hem tot de conclusie gekomen dat alle opleidingen van de Faculteit Militaire Wetenschappen van de NLDA voor accreditatie in aanmerking komen. De minister wil snel een onafhankelijke stichting oprichten om de officieel erkende diploma's te kunnen uitreiken aan de cadetten en adelborsten. Dat is wettelijk nodig.

De Tweede Kamer had er vorig jaar november bij Hillen op aangedrongen de accreditatie snel te verzilveren en zo'n onafhankelijk rechtsorgaan in het leven te roepen. De stichting, waarin het bestuur van de opleiding wordt ondergebracht, moet bij de NVAO de officiële erkenning aanvragen. Als die goedkeuring er komt, moet de minister van Onderwijs vervolgens nog akkoord gaan met de accreditatie.

De NLDA bundelt sinds 2005 de instituten voor de algemene officiersopleidingen, waaronder de Koninklijke Militaire Academie (KMA) en het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM). De Faculteit Militaire Wetenschappen, gevestigd in Breda en Den Helder, verzorgt het wetenschappelijk onderwijs aan toekomstige officieren en verricht militair onderzoek.