Normal_5818

Gisteren nam Josee van Eijndhoven, hoogleraar Sustainability Management bij het Dutch Research Institute of Transition (DRIFT) afscheid van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Zij deed dit met de workshop ‘Transitie naar duurzaamheid in het hoger onderwijs: the way forward‘. Onderwerp was de huidige onderwijspraktijk aan de Nederlandse universiteiten vanuit het perspectief van systeemdenken en transities naar een duurzame ontwikkeling.

Systeemveranderingen komen tot stand via transities die enkele decennia in beslag kunnen nemen. De vraag is echter of en in hoeverre de transitie in het hoger onderwijs gezien kan worden als een ontwikkeling naar een meer duurzame situatie: wat ontbreekt er?

Tijdens de workshop presenteerde Van Eijndhoven een analyse van de huidige situatie. Ook passeerden een aantal positieve voorbeelden de revue: op het niveau van instellingen als geheel, op het niveau van opleidingen en voorbeelden van onderwijspraktijken.

Vanaf eind januari 2011 is prof.dr. Josee van Eijndhoven voorzitter van het duurzaamheidsnetwerk KISSZ (Kennis in Synergie voor een Sustainable Zuid-Holland). De gezamenlijke partners van dit netwerk (instellingen voor hoger onderwijs, steden, provincie Zuid Holland) ontwikkelen plannen om in samenwerking verduurzaming van het hoger onderwijs in de regio te versterken.

Klik hier voor meer informatie.