Normal_5656

Van 4 tot 8 mei 2011 organiseert de aan Universiteit Maastricht (UM) verbonden studievereniging United Nations Student Association (UNSA) de European Model United Nations (EuroMUN). De conferentie, een nabootsing van de Verenigde Naties en haar organen, heeft als thema ‘Achieving Sustainability in a World of Changing Power Relations'.

Dit thema wordt binnen de nabootsing van in totaal 12 commissies (zoals de NAVO, de Veiligheidsraad en het Europees Parlement) in de volle breedte behandeld. Handelsconcessies in Afrika, klimaatverandering en de toekomst van kernreactoren zijn enkele voorbeelden van onderwerpen die aan bod komen.

Meer dan 550 studenten van naar schatting 50 verschillende nationaliteiten zullen zich in de rol van diplomaat verplaatsen en met elkaar in debat gaan over de hedendaagse wereldpolitiek en -problematiek. De conferentie is een exacte kopie van een VN- vergadering, met dezelfde commissies die vergaderen en onderhandelen volgens originele VN- procedures, compleet met professionele dress codes.

Voortvloeiend uit het overkoepelende thema staan duurzaamheid en machtsverschuiving hierbij centraal. Door middel van de debatten worden de deelnemende studenten gestimuleerd actief na te denken over deze problematiek. Tevens zal een heuse crisissituatie worden nagebootst, die de leden van de Veiligheidsraad dienen op te lossen.

Vredesstatement: Israëlische en Palestijnse studenten samen naar Limburg
Hoofdgastspreker is Frans Timmermans, voormalig staatssecretaris Europese Zaken, nu lid van de Tweede Kamer. Hij zal het thema van de conferentie introduceren.

Het United Israel Peace Project, een speciale delegatie uit Tel Aviv, bestaande uit zowel Israëlische als Palestijnse studenten, is ook aanwezig. De studenten komen gezamenlijk naar Maastricht als politiek statement tegen het meer dan een halve eeuw durende conflict in Israel en roepen daarmee op tot meer wederzijds begrip.

Voorafgaand aan de conferentie zal honorair consul van Israel Benoit Wesly deze delegatie officieel ontvangen. Namens de UM zal de nieuwe voorzitter van het College van Bestuur, Martin Paul, de aanwezigen toespreken.

(Euro)MUN
EuroMUN is de grootste MUN-conferentie van het Europese vasteland en wordt dit jaar voor de vierde keer op rij georganiseerd door de UNSA. De voorzitter van het Europese Parlement, Jerzy Buzek, heeft EuroMUN omarmd en verklaarde "met groot genoegen het beschermheerschap op zich te nemen".