Normal_5263

Premier Vladimir Poetin wordt door velen gezien als de machtigste man van Rusland, ondanks dat formeel Dmitri Medvedev sinds 2008 president is. Poetin studeerde ooit economie aan de Technische Universiteit in Sint Petersburg.

Volgens de website Welingelichte Kringen zou de voormalige rector van die universiteit inmiddels flink geprofiteerd hebben van zijn band met zijn voormalige student.

Vladimir Litvinenko werd vorig jaar benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur van PhosAgro, de grootste producent van fosfaatmeststoffen in Rusland. Volgens The Moscow Times bezit hij 5 procent van de aandelen, met een geschatte waarde van 350 tot 450 miljoen dollar.

Litvinenko werd voorzitter van het bedrijf dat toebehoorde aan de Russisch ondernemer Michail Chodorovski die in december 2010 voor de tweede keer voor de rechter stond en tot jarenlange gevangenisstraf werd veroordeeld vanwege ‘diefstal van olievoorraden'.

Poetins proefschrift, schrijft The Moscow Times, is volgens het Brookings Institution in Washington voor een groot deel overgenomen uit een Amerikaans studieboek.

De voormalige rector was in 2000 en 2004 hoofd van Poetins campagneteam in St. Petersburg voor de presidentsverkiezingen.