Normal_5257

Een delegatie van de Universiteit Leiden onder leiding van rector magnificus prof.mr. Paul van der Heijden heeft in Xiamen, in het zuidoosten van China, twee overeenkomsten getekend voor intensieve onderzoeks- en onderwijssamenwerking met Chinese universitaire instellingen.

De ene overeenkomst betreft samenwerking op IT-gebied tussen de Software School van de Universiteit van Xiamen en het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS). De andere heeft als doel de al bestaande samenwerking tussen het Institute for the Study of Higher Education en het Leidse ICLON te versterken.

De ondertekening vond plaats in het gebouw van Check-IT in het software park van Xiamen. Het is een uitgestrekt terrein ten noorden van de Universiteit van Xiamen dat in twee jaar uit de grond is gestampt.

Check-IT is een gezamenlijk project van de Universiteit Leiden, de Hogeschool Leiden, Hogeschool Zuyd, de Haagse Hogeschool, de Hogeschool Arnhem Nijmegen en de Software School van de universiteit van Xiamen. Deze universiteit en de Leidse universiteit werken al samen sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Internationale competenties
Bij Check-IT kunnen Chinese en Nederlandse IT-studenten stage lopen en afstudeerprojecten doen. Voor begeleiding zijn een Nederlandse docent aanwezig, die er drie maanden verblijft, en drie Chinese docenten die er elk één dag per week zijn.

‘De basisgedachte', zegt Henk Frencken van het ICLON - met prof. Fan Yihong uit Xiamen initiatiefnemer van dit project -, ‘is om Nederlandse en Chinese studenten internationale competenties te laten opdoen door hen ‘hands on' te laten samenwerken.'

De delegatie van de Universiteit Leiden bezoekt deze week in China ook de Shandong University in Jinan en de Minzu University in Peking om banden te versterken op onderzoeks- en onderwijsgebied.