Normal_5251

Het Gentse studentenblad "Schamper" maakte maandag melding dat Kajira, een studentenvereniging een aanvraag tot erkenning bij de Universiteit Gent wil indienen, zo meldt Knack.

Saillant detail is dat Kajira zich bezig houdt met bdsm. Dat is in een samenstelling van drie tweeletterige afkortingen: B/D: Bondage and Discipline, D/S: Dominance and Submission en S/M: Sadism and Masochism. De naam Kajira komt van een personage uit een roman van John Norman, een science-fiction schrijver.

Op de website van de vereniging staat te lezen dat "het doel van onze vereniging is om bdsm meer sociaal aanvaardbaar te maken, om gelijkgestemden te ontmoeten en met hen vrijuit, zonder masker op, over bdsm te praten en dit op een laagdrempelige manier". De kalender vermeldt vooralsnog geen schokkende activiteiten, maar wel praatavondjes, een toneelvoorstelling of een spelletje touwtrek.

Het voordeel voor erkende studentenverenigingen is dat ze gratis lokalen voor activiteiten kunnen gebruiken en subsidies kunnen aanvragen.

Dinsdagavond diende Kajira een erkenningsdossier in bij de universiteit. De universiteit zal nu eerst bekijken of de aanvraag aan de procedureregels voldoet. "We zullen onder meer kijken of bepaalde aspecten niet strafbaar zijn of in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens", aldus studentenbeheerder Raeymaeckers. Als de studentenbeheerder het goedkeurt, dan beslist het konvent “Werkgroepen en Verenigingen” over de uiteindelijke erkenning.

© Nationale Zorggids