Normal_5234

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 29 jonge, veelbelovende onderzoekers financiering uit het programma Rubicon toegekend. Met Rubicon geeft NWO pas gepromoveerde Nederlandse wetenschappers de kans om onderzoekservaring op te doen in het buitenland.

Ook haalt NWO met Rubicon talent uit het buitenland naar Nederland. Zo kan NWO de internationale mobiliteit van wetenschappelijk talent stimuleren.

De meeste jonge onderzoekers vertrekken naar de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Andere kandidaten gaan onderzoek doen in België, Duitsland, Estland en Finland. Een Amerikaanse, een Australische en een Nieuw-Zeelandse onderzoeker komen naar Nederland.

Rubicon is speciaal ingericht voor het behoud van jong talent voor de wetenschap. Het programma is bestemd voor jonge, veelbelovende, pas gepromoveerde onderzoekers die nog aan het begin van hun wetenschappelijke carrière staan en van wie op grond van hun wetenschappelijke kwaliteiten wordt verwacht dat ze een belangrijke plaats kunnen gaan innemen in de Nederlandse wetenschap.

In totaal dienden 172 onderzoekers een aanvraag in, 29 van hen ontvangen nu een Rubicon. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming.

Nederlandse instituten die een buitenlandse onderzoeker een jaar onderdak bieden, ontvangen 55.000 euro. De gehonoreerden kunnen met hun financiering uit Rubicon tot 24 maanden onderzoek doen.

De nu gehonoreerde Rubicononderzoekers gaan zich onder andere bezighouden met het geheim achter de strafschop, moleculaire harde schijven, samenwerkende vogels en boodschappen uit de oerknal. Klik hier voor een lijst van gehonoreerde onderzoekers met daarbij een korte beschrijving van alle onderzoeksprojecten.