Normal_5174

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden van D66, GroenLinks, PvdA en SP roepen studenten via een video op YouTube opnieuw op in actie te komen tegen de voorgenomen bezuinigingen in het hoger onderwijs.

Vooral de zogenaamde Halbe-heffing, een studieboete van 3000 euro voor studenten die langer dan een jaar extra over de studie doen, is die partijen een doorn in het oog.

Met oneliners als: 'red het onderwijs!, 'boete op ambitie' en 'het kabinet laten studenten in de steek', hopen Kamerleden Jesse Klaver (GroenLinks), Jasper van Dijk (SP), Boris van der Ham (D66) en Tanja Jadnanansing (PvdA) studenten op 12 april te mobiliseren.

Dan debatteert de Tweede Kamer namelijk opnieuw over de onderwijsplannen van het kabinet. De video van de Kamerleden is sinds vrijdag te zien via het YouTube-kanaal van studenteninactie.

Malieveld
Eerder dit jaar trokken duizenden studenten en hoogleraren naar het Malieveld in Den Haag om te protesteren tegen de bezuiniging van 370 miljoen euro in het hoger onderwijs.

Dat protest deed staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) echter niet besluiten de kabinetsplannen aan te passen.

Halbe-heffing
De 'Halbe-heffing' moet komend collegejaar al ingaan en gaat ook gelden voor studenten die reeds vertraging hebben opgelopen.

Onder meer PvdA, SP, D66 en GroenLinks zijn hier fel op tegen omdat er volgens hen tal van goede redenen zijn waarom studenten langer over hun studie doen, zoals ziekte, bestuursfuncties of een stage in het buitenland.