Normal_5074

Zeilen is een teamsport, maar hoe je een goed team samenstelt en ontwikkelt, dat is vooral een kwestie van ervaring. Echte instrumenten hebben coaches daar niet voor, en daarom start het InnoSportLab Zeilen het project 'Team Performance Monitor'.

Doel is een methode te ontwikkelen om individuele competenties van teamleden te kunnen 'scoren' en een zeilteam beter te laten samenwerken.

Het zeilteam van de TU Delft, Delft Challenge, zal als het proefteam aan het project deelnemen met behulp van hun nieuwe M34 racejacht. Op zaterdag 26 maart wordt het jacht gedoopt door Cees van Bladel, oud-wedstrijdzeiler en directeur van InnoSportLab Den Haag.

Teamontwikkeling
"Doelstelling van het project Team Performance Monitor is om gestructureerd en wetenschappelijk onderbouwd kennis te verzamelen over (zeil)teamontwikkeling. Dat moet zeilcoaches in staat stellen de individuele en teamcompetenties te ontwikkelen die zeilers nodig hebben om in de top van de zeilwereld mee te draaien", aldus Van Bladel.

"Daarmee wordt ook kennis die nu vooral in de hoofden van enkele zeer ervaren coaches zit beschikbaar voor een veel bredere groep talenten."

Grote stappen vooruit
Ook voor de studenten van Delft Challenge heeft deelname grote voordelen. "We trainen vaak zonder coach, en dan is het moeilijk om te zien waar de foutjes precies gemaakt worden. Dit geeft ons de mogelijkheid iedere positie op het racejacht apart te beoordelen, die scores te vergelijken en waar nodig de onderlinge communicatie te verbeteren. We verwachten al in de eerste trainingsweken zo grote stappen vooruit te kunnen zetten", aldus Ewout Lubberink, zeiler van Delft Challenge.

Sportinnovatie
InnoSportNL is een initiatief van NOC-NSF en TNO, met de bedoeling om innovaties in de sport en samenwerkingen tussen kennisinstellingen, sporters en bedrijfsleven te stimuleren.

Het InnoSportLab Den Haag is opgezet om innovaties in de zeilsport te stimuleren. Ook de TU Delft, partner van InnoSportNL, participeert met onderzoek in het lab, onder meer met de ontwikkeling van een zeilsimulator en onderzoek aan een hightech coachboot.