Normal_5039

Op vrijdag 18 maart ontving Dr. Yasin Temel van de School for Mental Health and Neuroscience de Hersenstichting-Trofee voor de Wetenschap van de Hersenstichting Nederland.

Hij kreeg de trofee voor zijn algemene bijdrage aan het neurowetenschappelijk onderzoek op het gebied van de basale ganglia en mogelijke therapeutische interventies.

De onderzoeksgroep van Dr. Temel voert experimenten uit met het inbrengen van elektrodes in de basale ganglia. Dit zijn hersenstructuren die betrokken zijn bij de controle van beweging en van cognitieve en emotionele functies. Het doel van deze experimenten is de symptomen van neurodegeneratieve ziekten, zoals de ziekte van Parkinsonen en de ziekte van Huntington, te behandelen.

Volgens het juryrapport is het onderzoek van Dr. Temel innovatief, goed doordacht en actueel. Bovendien kunnen de onderzoeksgegevens direct vertaald worden naar een klinische, therapeutische toepassing voor bepaalde vormen van Parkinson, depressie en Huntington, waar momenteel nog geen afdoende behandelmethodes voor beschikbaar zijn.

Dr. Yasin Temel combineert zijn werk als neurochirurg in het Maastricht UMC+ met zijn werk als universitair hoofddocent Neurochirurgie en Neurowetenschappen aan de School for Mental Health and Neuroscience van de Universiteit Maastricht.

De Wetenschapstrofee is een stimuleringsprijs voor jonge, gepromoveerde wetenschappers tot en met 35 jaar die in de afgelopen twee jaar een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan onderzoek naar de oorzaak en behandeling van hersenaandoeningen.