Normal_6543

Vanaf 1 september 2011 gebruiken studenten Schakelzone Recht in een pilot bij de faculteit Rechtswetenschappen van de Open Universiteit een jaar lang een iPad met juridisch studiemateriaal.

Voordelen van het gebruik van de iPad zijn dat zij met één apparaat alle cursusmateriaal steeds bij de hand hebben, er aantekeningen in kunnen opnemen, toegang tot internet en multimedia hebben en kunnen communiceren met de docent en medestudenten.

Mobiel leren
Schakelzone Recht is het schakelprogramma voor studenten met een hbo-rechtenopleiding dat toegang geeft tot de wo-masters van de OU, Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. Studenten van Schakelzone Recht kunnen vanaf 1 september 2011 mobiel leren, in het kader van een één jaar durende proef met het werken en leren via een tabletcomputer. In deze pilot, waaraan een beperkt aantal nieuwe studenten kan deelnemen, wordt voor vier cursussen al het studiemateriaal geleverd op een iPad 2. Het studiemateriaal omvat handboeken, werkboeken, wettenbundel en jurisprudentie.

De mobiele media groep van CELSTEC, een onderzoeksinstituut van de OU, begeleidt de technische omzetting en wetenschappelijke evaluatie van de pilot. Prof. dr. Marcus Specht, hoofd van deze groep: 'Wij zijn geïnteresseerd in de rol en functie van iPads in de persoonlijke leeromgeving van leven lang lerenden en hoe mobiele media, zoals iPads, nieuwe vormen van leren kunnen bevorderen.'

Als de resultaten van de pilot positief zijn, verwacht de faculteit Rechtswetenschappen van de OU snel meer cursussen geheel digitaal beschikbaar te maken.

Voordelen voor student
Met de tabletcomputer hebben de studenten een handzaam en gangbaar apparaat tot hun beschikking, waarop grote hoeveelheden tekst kunnen worden bewaard, gelezen en geannoteerd en waarmee ze toegang hebben tot internet, social media en multimedia. De student kan op de iPad al zijn teksten lezen, erin zoeken en er aantekeningen en bladwijzers in opnemen. De auteur kan hyperlinks, pop-ups en afbeeldingen in zijn teksten opnemen.

En studenten kunnen met docent en medestudenten communiceren. Prof. mr. Evert Stamhuis, decaan van de faculteit Rechtswetenschappen, is enthousiast: 'We zijn voortdurend op zoek naar hoe de studiemogelijkheden van en de communicatie met de studenten verbeterd kunnen worden. De moderne onderwijstechnologie biedt veel kansen, het inzetten van tabletcomputers is geen marketingtruc. Het duidelijke en directe voordeel voor de student in deze pilot is dat je al je cursusmateriaal mee kunt nemen in één handzaam apparaat, en er ook werkelijk mee kunt studeren. Heel wat anders dan die loodzware stapels boeken!'

Schakelzone: van hbo naar wo
Als men een hbo-rechtenopleiding heeft afgerond, dan vormt Schakelzone Recht de brug naar een wo-masteropleiding Nederlands recht. Studenten kunnen dit schakelprogramma in relatief korte tijd, door middel van afstandsonderwijs volgen. Bovendien is Schakelzone Recht een onderdeel van een traject dat kan leiden tot de uitoefening van een togaberoep.

Het getuigschrift hbo-bachelor Rechten met het eindcertificaat Schakelzone Recht en de master met civiel effect leveren tezamen civiel effect op. Dit betekent dat men na afronding van de master kan worden toegelaten tot de opleiding voor advocaat, rechter of officier van justitie, de zogenaamde togaberoepen. Schakelzone Recht wordt aangeboden door de Open Universiteit, de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam.