Normal_4955

Vrijdag 18 maart promoveert Alireza Seifi als vijfduizendste promovendus aan Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR.

De plechtigheid krijgt een extra feestelijk tintje. Rector Magnificus van Wageningen University prof.dr. Martin Kropff zal de promotieplechtigheid voorzitten. Promovendus Alireza Seifi, afkomstig uit Iran, verdedigt zijn proefschrift over het typeren van genen in tomaten die zorgdragen voor resistentie tegen meeldauw.

Promoties aan Wageningen University zijn mogelijk vanaf 1918 toen bij wet de toen gestichte Landbouwhogeschool als instelling van wetenschappelijk onderwijs en onderzoek werd erkend. In 1920 vonden de eerste twee promoties plaats. Dit aantal zou geleidelijk stijgen.

De honderdste promotie vond plaats in 1937, de duizendste in 1984, waarna de exponentiële groeicurve in 1998 de 2500 passeerde. Het aantal promoties bedraagt in het laatste decennium ruim 200 per jaar en dit aantal zal komende jaren verder doorstijgen.

De eerste buitenlandse promovendus was een Zuid-Afrikaan, die zijn proefschrift in 1937 in het Afrikaans schreef. De eerste vrouwelijke promotiekandidate was Sibergina Wagenaar in 1954. Tegenwoordig is de man/vrouw verhouding 50:50. Het afgelopen decennium is het aandeel buitenlandse promovendi gestegen tot circa de helft van het aantal promovendi.

Het dunste Wageningse proefschrift was elf pagina's, het dikste elfhonderd. Aanvankelijk was Nederlands de taal in proefschriften. Nu is nog slechts één procent van de Wageningse proefschriften in het Nederlands. Op dit moment telt Wageningen University circa 1500 promovendi.