Normal_4894

DEN HAAG (ANP/Novum) - De Nijmeegse hoogleraar Ybo Buruma treedt toe tot de Hoge Raad. Een ruime Kamermeerderheid stemde dinsdag in met de voordracht van Buruma als lid van de hoogste rechtssprekende instantie van Nederland.

Geert Wilders liet voor de stemming weten dat zijn fractie niet zou instemmen met de voordracht van Buruma. Hij zou te politiek gekleurd zijn. Dit komt voort uit het feit dat de hoogleraar strafrecht in 2006 meeschreef aan het verkiezingsprogramma van de PvdA.

PVV-Kamerlid Louis Bontes liet zich eerder al ontvallen dat Buruma 'allerlei politieke uitspraken' tegen zijn partij heeft gedaan. "Zo heeft hij onze partijleider met Mussolini vergeleken. En daar wordt hij nu voor beloond, terwijl Wilders voor zijn uitspraken wordt vervolgd."

De 55-jarige Buruma is sinds 1995 hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Nijmeegse universiteit. Hij was voorzitter van de commissie die gerechtelijke dwalingen onderzoekt, de commissie Posthumus II. In de media geeft hij vaak zijn mening over strafzaken.