Normal_4850

Eén van de drie studenten van de Nijmeegse Radboud Universiteit, die in Japan was tijdens de aardbeving, is inmiddels weer terug in Nederland. De twee andere studenten zijn nog in Tokio. Ze zijn ongedeerd en maken het goed, zo meldt Omroep Gelderland.

De Wageningen Universiteit heeft twee Japanse masterstudenten in Japan zitten, maar zij bevinden zich op een veilige plek.

De aardbeving met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter en de tsunami die daarop volgde, hebben zeker honderden levens geëist. Duizenden mensen worden nog vermist.

Het bestuur van de gemeente Brummen is "erg geschrokken" door de gebeurtenissen in Japan. De stad werkt al jaren samen met Koriyama, een Japanse stad die naar verluidt ook zwaar getroffen is. Wethouder Bruning overlegt met zijn collega-bestuurders over hoe ze de inwoners van Koriyama kunnen helpen.

Ook de gemeente Nijmegen is bezorgd over haar Japanse zusterstad: Higashimatsuyama, waarmee de Waalstad sinds 1996 een vriendschapsband heeft. De stad ligt in het getroffen gebied. Volgens een woordvoerder van de gemeente Nijmegen is er nog geen contact geweest. Zodra dat gelukt is wordt bekeken welke vorm van hulp Nijmegen kan bieden.

Bij de Doetinchemse vestiging van Hosakawa is men opgelucht. In het hoofdkantoor bij Osaka merkten ze wel wat van de aardbeving, maar de schade is "hooguit minimaal".

Bekijk hier de reportage van Omroep Gelderland.