Normal_4831

Vorige week donderdag vond de 13e uitreiking van de L'Oréal-UNESCO For Women in Science Awards plaats op het hoofdkantoor van UNESCO in Parijs, met als gastheer prof. Ahmed Zewail, winnaar van de Nobelprijs voor de Scheikunde 1999.

Vijf vrouwelijke onderzoekers in de fysische wetenschappen die zich hebben toegelegd op hedendaagse mondiale vraagstukken, ontvingen een L'Oréal-UNESCO Award.

Prof. Faiza Al-Kharafi (Koeweit), winnares voor Afrika en de Arabische staten, is hoogleraar chemie aan de Universiteit van Koeweit, Safat. Ze ontving de prijs voor haar onderzoek aan corrosie, een probleem dat van essentieel belang is bij de waterzuivering en in de olie-industrie.

Prof. Vivian Wing-Wah Yam (China), winnares voor Azië en de Pacific, is hoogleraar chemie en energie op de afdeling Chemie aan de Universiteit van Hong Kong. Ze ontving de prijs voor haar onderzoek naar licht uitstralende materialen en innovatieve manieren om zonne-energie op te slaan.

Wing-Wah Yam licht toe: "Ik geloof niet dat mannen en vrouwen verschillen in hun intellectuele vermogens. Ongeacht je geslacht of ras: zo lang je over passie, toewijding en vastberadenheid beschikt, dan kun je excelleren en werk van hoge kwaliteit leveren."

Prof. Anne L'Huillier (Zweden), winnares voor Europa, is hoogleraar atoomfysica aan de Universiteit van Lund, Lund. Ze ontving de prijs voor het ontwikkelen van de snelste camera die er bestaat om de bewegingen van elektronen vast te leggen in attoseconden (een miljardste van een miljardste van een seconde).

Prof. Silvia Torres-Peimbert (Mexico), winnares voor Latijns-Amerika, is emeritus hoogleraar aan het Instituut voor Astronomie van de Universiteit van Mexico (UNAM), Mexico City. Ze ontving de prijs voor haar onderzoek naar de chemische samenstelling van sterrennevels, kennis die essentieel is om de oorsprong van het heelal te kunnen begrijpen.

Prof. Jillian Banfield (VS), winnares voor Noord-Amerika, is hoogleraar aard- en planeetwetenschappen en milieukunde op de afdeling Materiaalkunde en Technologie aan de Universiteit van Californië, Berkeley. Ze ontving de prijs voor haar onderzoek naar het gedrag van bacteriën en materialen onder extreme omstandigheden die relevant zijn voor het milieu en de aarde.

"Ik zou tegen jonge wetenschappers willen zeggen: je moet nooit bang zijn om toe te geven dat je iets niet weet, of om vragen te stellen, van richting te veranderen en nieuwe uitdagingen en kansen aan te grijpen," aldus Banfield.

De L'Oréal Foundation en UNESCO zetten zich elk jaar opnieuw voor hun missie in door de uitzonderlijke kwaliteiten van opmerkelijke vrouwen te belonen, wetenschappelijke carrières te stimuleren en de talenten van de toekomst te ondersteunen.

Door zich zo volledig toe te leggen op de wetenschappelijke vraagstukken van deze tijd, helpen deze excellente vrouwelijke wetenschappers belangrijke kwesties aanpakken, zoals de toegang tot water, duurzame ontwikkeling, energiebesparing en de strijd tegen pandemieën.

In dertien jaar tijd heeft het For Women in Science Awards-programma van L'Oréal-UNESCO prijzen aan 67 winnaressen uitgereikt en 1019 beurzen toegekend. Het programma is een internationale maatstaf voor wetenschappelijke topkwaliteit geworden en levert een belangrijke bijdrage door vrouwen een rolmodel te bieden, wat de wetenschap toegankelijk maakt voor een hele nieuwe generatie jonge vrouwen.

Klik hier om een film te bekijken over de vijf geëerde wetenschappers.