Normal_4825

LONDEN (ANP) - De Nederlandse Nobelprijswinnaar Andre Geim staat op een lijst van de dertien invloedrijkste wetenschappers ter wereld.

Het informatiebedrijf Thomson Reuters heeft het overzicht donderdag gepubliceerd op zijn wetenschapswebsite Science Watch.

De site houdt bij hoe vaak artikelen van een wetenschapper zijn geciteerd in vergelijking met collega's uit hetzelfde vakgebied. Daarvoor worden ruim twaalfduizend vaktijdschriften en meer dan 110.000 congresverslagen geanalyseerd.

Op basis daarvan is de top dertien van het afgelopen jaar samengesteld. De Amerikaanse bioloog Eric Lander (Harvard University) voert de lijst van invloedrijke wetenschappers aan.

Grafeen
Geim, die als bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit werkt, kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor Natuurkunde voor zijn onderzoek naar het materiaal grafeen. Hij staat voor het derde achtereenvolgende jaar op de lijst en voor het eerst als Nobelprijswinnaar.

De in Rusland geboren Nederlandse natuurkundige, die ook als docent aan de universiteit van Manchester in Engeland is verbonden, kreeg vorig jaar oktober van het Nobelprijscomité in Stockholm te horen dat hij de Nobelprijs voor Natuurkunde had gewonnen, samen met zijn Russisch-Britse collega Konstantin Novoselov.