Normal_4827

Hoogleraar Reinoud Vissers (1947) heeft de Docentenprijs 2010-2011 gewonnen. Dit is op 10 maart bekendgemaakt tijdens de Onderwijsparade, een dag voor en over het onderwijs aan de Universiteit Utrecht.

De prijs voor Jong Docententalent is voor universitair hoofddocent Geertjan Overbeek (1975). De docenten zijn genomineerd door studieverenigingen van de Universiteit Utrecht.

Volgens studieverenigingen UGV en Drift '66, die aardwetenschapper Reinoud Vissers voordroegen, kan niemand vertellen zoals hij. "Als Reinoud het woord neemt, komen stenen tot leven en versnelt de geologische tijdschaal tot een spetterend vuurwerk. Met vragen als ‘Wat ga jij aan die steen vragen?' houdt hij iedereen alert en dwingt hij je om écht na te denken.

Zijn belangrijkste doel is om van studenten goede wetenschappers te maken. Passie en enthousiasme zijn de sleutels die hem maken tot een uitmuntende docent." Reinoud Vissers is sinds 2004 hoogleraar Orogenese en Lithosfeerextensie.

De Jong Docentenprijs voor talentvolle docenten is voor ontwikkelingspsycholoog Geertjan Overbeek. Hij is voorgedragen door studievereniging Alcmaeon: "Geertjan onderscheidt zich doordat hij meer dan andere docenten bewust insteekt op de kritische reflectie. Hij zet studenten aan tot kritisch academisch denken, waarbij de leerstof niet wordt gepresenteerd als vaststaande feiten maar als ‘de laatste inzichten', waarover discussie mogelijk is en die veranderbaar zijn." Geertjan Overbeek is sinds 2009 universitair hoofddocent Ontwikkelingspsychologie.

De Universiteit Utrecht lauwert sinds de jaren negentig docenten die uitzonderlijk goed presteren, prikkelen, uitdagen en motiveren, met de Docentenprijs en de prijs voor Jong Docententalent. Utrechtse studieverenigingen kunnen ieder jaar een docent voordragen voor deze prijzen. De officiële uitreiking van de prijzen vindt plaats tijdens de viering op 25 maart van de 375ste verjaardag van de universiteit.