Normal_4788

De PVV wil voorkomen dat hoogleraar straf- en strafprocesrecht Ybo Buruma toetreedt tot de Hoge Raad. De partij heeft voor volgende week een hoofdelijke, schriftelijke stemming in de Tweede Kamer aangevraagd over zijn benoeming.

Doorgaans is de benoemingsprocedure voor de Hoge Raad een formaliteit met stemmen door handopsteken. Bij zo'n stemming gaat de Voorzitter ervan uit dat de aanwezige fractieleden namens de hele fractie stemmen. Bij een hoofdelijke stemming moeten alle Kamerleden per persoon mondeling voor of tegen stemmen. Fractieleden kunnen dan verschillend stemmen. De aangevraagde stemming over de benoeming van Buruma zal schriftelijk zijn, met stembriefjes.

Enorme schande
PVV-Kamerlid Louis Bontes heeft deze vorm van stemmen aangevraagd omdat hij de voordracht een ‘enorme schande' vindt. Hij is van mening dat Buruma ‘veel te politiek' is en dat hij allerlei politieke uitspraken heeft gedaan. Buruma levert geregeld commentaar bij belangrijke rechtszaken. In 2007 heeft Buruma Geert Wilders in het Nederlands Juristenblad (NJB) vergeleken met de Italiaanse fascistische dictator Benito Mussolini.

Over die vergelijking zegt Buruma nu: ‘Dat bewuste artikel ging erover dat Wilders de koran wilde verbieden. Ik heb geschreven dat hij juridisch de vrijheid heeft om daarvoor te pleiten, maar dat je in een samenleving verschillen moet toestaan. Mensen mogen andere opvattingen hebben. Ik heb Wilders' pleidooi toen vergeleken met de echo van Mussolini.'PVVer Louis Bontes

Extreem terughoudend
De Tweede Kamer zal volgende week stemmen over de voordracht. Buruma stelt zich hierover zeer terughoudend op. ‘Het is voor mij lastig om er iets te zeggen. Mijn voordracht is een voorstel van de Hoge Raad, ik ben lijdend voorwerp. Ik wil benadrukken dat de Kamer beslist.' Zelf vindt Buruma zich niet politiek gekleurd, niet als het om rechterlijke uitspraken gaat. Hij zou het ook jammer vinden als hier Amerikaanse toestanden ontstaan. Daarmee doelt hij op de rechtersbenoemingen in het Amerikaans Hooggerechtshof, die in sterke mate gepolitiseerd zijn.

Pesterijtje
Onderzoeker Peter van der Heijden van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis vindt het bijzonder dat de PVV een hoofdelijke stemming heeft aangevraagd. 'Bij mijn weten is dat niet eerder gebeurd. Het is natuurlijk ook redelijk raar, over personen wordt nauwelijks gesproken in de Tweede Kamer. Dat is normaliter niet meer dan een hamerstuk.' Van der Heiden ziet de actie van Bontes vooral als een 'pesterijtje'. 'De stemming duurt dan langer en de partij kan aangeven wat zij belangrijk vindt. Ik verwacht dat alleen de PVV tegen de benoeming stemt. En misschien de SGP, omdat ze tegen katholieken zijn.' /Tefke van Dijk

Bron: Radboud Universiteit Nijmegen