Normal_4727

Docenten aan de Radboud Universiteit in Nijmegen storen zich aan de overlast die studenten veroorzaken, door tijdens colleges op hun laptops filmpjes te kijken en games te spelen. Een aantal van hen zou het daarom een goede zaak vinden als wi-fi, het netwerk dat draadloos internetten mogelijk maakt, in de collegezaal kan worden uitgezet.

De Nijmeegse campus heeft binnen twee jaar tijd een dekkend wi-fi-netwerk gekregen, juist om mobiel internet mogelijk te maken. Studenten zouden echter tijdens colleges maar zelden het internet gebruiken voor studiedoeleinden.

‘Vooral in de propedeuse van Bedrijfskunde, waar we volle collegezalen hebben. Ik heb een keer van boven gekeken wat de studenten op hun laptops doen en dat heeft vaak weinig met de stof te maken,' aldus Ward Kelder, hoofd bij het onderwijscentrum van Managementwetenschappen.

Het uitschakelen van wi-fi in een collegezaal is niet zo eenvoudig, mede omdat het signaal van zenders buiten de zalen krachtig genoeg is om draadloos internet toch mogelijk te maken. Kelder wil het internet overigens niet verbieden, maar wel kijken naar wat de mogelijkheden zijn om de overlast tegen te gaan.

Judith Rotink, voorzitter van de studentenraad, twijfelt aan het nut van een wi-fi-vrije collegezaal. ‘Studenten kunnen dan nog steeds internet op, via de verbinding van hun mobiele telefoon.'

© Nationale Onderwijsgids