Normal_4853

Bijna 40 procent van de predikanten uit de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt (GKv) en Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) is voor een verregaande samenwerking tussen hun theologische universiteiten, zo meldt Kerknieuws.nl.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Dagblad. Aan 70 procent van de predikanten uit deze kerken werd gevraagd welk toekomstscenario van de theologische universiteiten (TU) het meest gewenst vinden. De TU van de GKv is gevestigd in Kampen. Die van de CGK is gevestigd in Apeldoorn, waar ook de predikantenopleiding van de NGK is ondergebracht.

35 procent van de predikanten is voor een fusie van de verschillende predikantenopleidingen. Slechts 5 procent is voor een zelfstandige toekomst. Het is vooral de rechterflank van de CGK die voor deze optie kiest.

Eén op de vijf predikanten vindt het een positieve ontwikkeling als de opleidingen aansluiting zoeken bij een andere universiteit of instelling voor hoger onderwijs. De Gereformeerde Hogeschool in Zwolle en de theologische faculteit aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam zijn dan de meest gewenste partners.

De TU's werken al met elkaar samen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. Vanwege de hoge werkdruk, de geringe schaalgrootte en de druk van de overheid die bezuinigt op onderwijs, beraden beide instellingen zich op dit moment al op hun positie.