Normal_4657

2010 was een recordjaar voor de Nederlandse universiteiten. Nog nooit verkregen zoveel promovendi een doctorstitel, zo meldt Punt, het magazine van Avans Hogeschool, op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Al jaren stijgt het aantal promoties, maar in het afgelopen collegejaar was de toename groter dan ooit: ruim dertien procent meer dan het jaar ervoor.

Er promoveren nog altijd minder vrouwen dan mannen, maar dat zal waarschijnlijk niet lang meer duren. Vrouwen zijn al jaren bezig aan een opmars. Er promoveren al bijna vijf keer zoveel vrouwen als in 1990. In de wetenschapsgebieden welzijn en gezondheid zijn vrouwelijke promovendi al vijf jaar in de meerderheid.

Naar het hoe en waarom van het grote aantal promovendi kan Malou Willemars van het Promovendi Netwerk Nederland alleen maar raden: 'De universiteiten hebben enkele jaren geleden geïnvesteerd in de begeleiding van promovendi. Ook zijn ze iets kortere trajecten gaan aanbieden: misschien dat vorig jaar promovendi van driejarige trajecten tegelijk met promovendi van vierjarige trajecten hun titel kregen.'

© Nationale Onderwijsgids