Normal_4633

Dinsdagochtend 1 maart bezetten onder andere studenten een kwartier lang rotondes in Amsterdam en Utrecht, zo meldt Folia, het weekblad voor studenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam.

'Politiek bewuste burgers' willen mensen oproepen woensdag 2 maart tegen het kabinet Rutte te stemmen.

Morgenochtend, dinsdag 1 maart, zal de rotonde op het Haarlemmermeerplein tussen half negen en kwart voor negen bezet worden door een groep fietsende actievoerders. Onder het motto Nederland draait door! zullen fietsers een kwartier lang voorrang nemen op de rotonde om zich zo uit te spreken tegen het kabinet Rutte en mensen op te roepen ‘een sociale keuze te maken bij de Provinciale Statenverkiezingen' van woensdag 2 maart.

De groep actievoerders heeft geen naam, maar zegt een groep ‘politiek bewuste burgers' te zijn die mensen wil bewegen te gaan stemmen bij de verkiezingen, maar niet op een coalitiepartij.

Woordvoerder Nora van der Linden, tevens juniordocent bij het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS): ‘Dat is het concrete doel dat we willen bereiken. In algemene zin willen we het huidige kabinet laten zien dat er burgers zijn die het oneens zijn met hun plannen en bereid zijn daarvoor de straat op te gaan. Het zijn natuurlijk speldenprikken, maar je moet ergens beginnen met burgerlijke ongehoorzaamheid.'

De regels - geen geweld, luisteren naar de politie en ambulances en brandweer doorlaten - gelden deze keer ook. De organisatie hoopt nu op ten minste honderd fietsers.

Ook in Utrecht wordt morgen de rotonde op het Anne Frankplein bezet. Van der Linden: ‘Daar heeft iemand ons idee heel enthousiast opgepikt. Wij hebben het idee geopperd, nu kunnen mensen er zelf mee aan de slag.'