Normal_4612

Douglas Gilding, afgestudeerd Geotechnoloog aan de TU Delft, heeft de UfD-Cofely Energy Efficiency Prijs 2011 gewonnen voor zijn afstudeeronderzoek naar de mogelijkheden om in de regio Delft aardwarmte te winnen en in te zetten als duurzame bron van warmte.

De UfD-Cofely Energy Efficiency Prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Cofely Energy Solutions en het Universiteitsfonds Delft aan TU Delft studenten met innovatieve ideeën op het gebied van energie-efficiency en duurzaamheid. De ideeën moeten bovendien betaalbaar, realistisch en toepasbaar zijn.

Wodka
Tijdens een avondje wodka drinken, kwamen student Geotechnologie Douglas Gilding en zijn medestudenten op het idee om aardwarmte uit de ondergrond van de regio Delft te gebruiken om de gebouwen op de universiteitscampus duurzaam te verwarmen. Tijdens Gilding's afstudeeronderzoek bleek dat de temperatuur op zo'n 2 km diepte onder Delft hiervoor voldoende was, ongeveer 70 à 80 graden Celsius.

Gilding onderzocht vervolgens welke systemen geschikt zouden zijn en welke effecten het winnen van aardwarmte zou hebben op de temperatuur van het water. Gilding is daarnaast een van de grondleggers van het studenten-initiatief Delft Aardwarmte Project (DAP).

DAP is nauw betrokken geweest bij het aanvragen van de vergunning die aan de TU Delft is verleend om aardwarmte in de regio op te sporen en bij twee concrete aardwarmteboringen in de regio bij de tuinders Ammerlaan en Duijvestijn in Pijnacker. De installatie van Ammerlaan is op 17 februari officieel in gebruik genomen.

Reservoir Engineer
Gilding: "het is fantastisch om deze prijs te winnen, zeker omdat het gebruik van aardwarmte in Nederland nog relatief onbekend is." De 7.500 Euro die Gilding met zijn prijs heeft gewonnen, gaat hij besteden aan zijn vliegticket naar huis, bloemen voor zijn vriendin en een fles wodka.

Gilding werkt tegenwoordig als reservoir engineer bij oliebedrijf Statoil in het noorden van Noorwegen. Daar houdt hij zich bezig met gaswinning en CO2- injectie.