Normal_4618

In de Trouw viel afgelopen vrijdag te lezen dat de universiteiten gesproken hebben over een drietal plannen. Hierbij zou de inzet zijn om een groter deel van de bezuiniging bij de student te leggen. Dit door middel van de afschaffing van de basisbeurs tijdens de bachelor, instellingscollegegeld te vragen aan studenten die langer dan nominaal studeren en op alle opleidingen een limiet op het aantal studenten in te stellen.

Hierbij redeneren de universiteiten puur uit eigenbelang en vergeten daarbij hun maatschappelijke taak, zegt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) in een reactie.

De universiteiten zien een enorme bezuiniging op zich afkomen en beginnen als verdediging lukraak om zich heen te schieten. De lijn in hun plannen is minder studenten die in totaal meer geld opbrengen. Dit is logisch als ze alleen aan zichzelf denken, aangezien er dan meer geld voor onderzoek en goed onderwijs overblijft.

Alhoewel goed onderwijs in het belang is van de studenten, is het in het belang van de maatschappij en dus van het kabinet dat er zoveel mogelijk mensen hoogopgeleid worden. Niet voor niets is er de doelstelling van minimaal 50 procent hoger opgeleiden in Nederland.

De universiteiten willen terug naar de tijd dat ze nog genoeg geld hadden, de tijd dat ze alleen de elite opleidden. De universiteiten moeten als onderdeel van de maatschappij vooruit kijken en meedenken over de toekomst in plaats van mijmerend achterom kijken, en het verleden mooier maken dan het is.

Studenten zijn boos en onze verwachting is dat deze woede zich nu ook zal richten op de universiteiten. Alhoewel de plannen (nog) niet concreet zijn, voelt de strekking van de boodschap wel als een dolk in de rug van de student vanuit een vijfsterrenhotel in Parijs, aldus de LSVb.