Normal_4516

Mensen zijn eerder geneigd om calorierijk voedsel te laten staan als ze daar extra belasting voor moeten betalen. Maar dit geldt niet voor iedereen, zo blijkt uit onderzoek van Janneke Giesen van de Universiteit Maastricht.

Een computerexperiment met 178 Amerikaanse collegestudenten liet zien dat zij een minder calorierijke lunch kozen als ze minimaal 25% meer moesten betalen voor producten met veel suiker of vet. Uitzondering hierop vormen de mensen die altijd al calorieën tellen, indien bij de keuze-opties ook het aantal calorieën werd vermeld. Deze bevindingen zijn onlangs gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

De onderzoekers lieten de collegestudenten via een computerprogramma op drie verschillende momenten een virtuele lunch kiezen uit een menu. De prijzen voor calorierijke producten zoals cheeseburgers, brownies en chips werden daarbij steeds verhoogd, eerst met 25% en daarna met 50%. De helft van de studenten kon op het menu zien hoeveel calorieën elk product bevatte.

Het caloriegehalte van de gekozen lunches nam daardoor af met 100 tot 300 calorieën, afhankelijk van de hoogte van de belasting. De enige studenten die niet reageerden op de prijsverhogingen, waren de studenten die altijd al op hun voeding proberen te letten. Zij waren geneigd om iets minder calorierijke lunches te kiezen dan hun medestudenten als er geen belasting op werd geheven en daar veranderde weinig aan na belastinginvoering.

Volgens Janneke Giesen laat dit zien dat een vettax mogelijk een betere methode is om gezonder eetgedrag aan te moedigen dan het verschaffen van calorie-informatie. Vervolgonderzoek zou moeten uitwijzen of het ook nog werkt bij een lagere belasting van bijvoorbeeld 10%, wat politiek misschien beter haalbaar is.