Normal_4512

Op dit moment wordt veel ervaring en kennis opgedaan bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Waardevolle kennis die het verdient om geborgd en verdiept te worden.

Daarom tekenden Peter Dijk, algemeen directeur van de Dienst Noord/Zuidlijn en Louis de Quelerij, decaan van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van de TU Delft vrijdag een samenwerkingsovereenkomst. Hiermee kan bijvoorbeeld ervaring die de Noord/Zuidlijn opdoet met het boren van tunnels in stedelijk gebied worden gedeeld en worden ingepast in het onderwijscurriculum van de civiel ingenieur.

Het boren van tunnels in stedelijk gebied is in Nederland vanwege de lastige bodemomstandigheden en de vaak kwetsbare bebouwing een bijzonder complexe aangelegenheid. Op dit moment wordt bij het tunnelboren voor de Noord/Zuidlijn in Amsterdam nieuwe kennis en ervaring opgedaan op dat gebied.

Door deze kennis en uitgebreide data in te bedden in de academische omgeving van de TU Delft, kan de kennis op een hoger niveau gebracht worden en worden gebruikt voor toekomstige projecten. Op deze manier kan de Dienst Noord/Zuidlijn van de Gemeente Amsterdam de ontwikkeling van de tunnelbouwtechniek verder brengen, zodat bijvoorbeeld de risico's nog beter kunnen worden beheerst.