Normal_4482

MAASTRICHT (ANP) - De rechtenfaculteit van de Universiteit Maastricht is „heel ongelukkig" met het feit dat universitair hoofddocent Fokke Fernhout alle eerstejaars acht punten heeft gegeven voor een tentamenonderdeel. De faculteit verwijt de docent bovendien dat hij de kwestie naar buiten heeft gebracht. De uitslag van het betwiste tentamen blijft wel geldig, zodat de studenten er geen nadeel van ondervinden.

Dat heeft de decaan van de faculteit, Aalt Willem Heringa, woensdagmiddag gezegd, nadat hij en de examencommissie met Fernhout hadden gesproken. De docent was er woedend over dat de examencommissie zeventien studenten die betrapt waren op fraude, niet had uitgesloten van een tentamen, maar hen slechts met een berisping had bestraft. „Dat is zo oneerlijk dat ik iedereen nu een 8 geef", aldus Fernhout.

Zeventien van de driehonderd eerstejaars werden kortgeleden betrapt op het overschrijven van stukken tekst van elkaar. Dat was mogelijk omdat het om een praktijkopdracht ging die studenten thuis moesten maken. Volgens Fernhout geldt altijd dat fraudeurs worden uitgesloten van het tentamen, maar dat gebeurde ditmaal niet.

„Het ging om het allereerste werk van eerstejaars, die bovendien niet met opzet zo hebben gehandeld. Ze hadden samengewerkt en, tegen de afspraken in, delen van teksten van elkaar overgenomen" vergoelijkt Heringa. „Dat was erg onhandig en daarvan is een aantekening gemaakt in hun dossier. Als er met een van hen nu nog eens zoiets gebeurt, zijn we zeker strenger."

Fernhout vindt het oneerlijk tegenover andere studenten, die in hun eentje heel hard werken en toch net geen voldoende halen. „Die discussie mag hij intern voeren. Ik vind het onjuist dat hij de zaak op straat heeft gelegd", zegt Heringa. Examencommissie, decaan en docent hebben afgesproken de tentamenregels nog eens heel helder te formuleren om herhaling te voorkomen.