Normal_4410

Met ruim 16.000 handtekeningen zette de Anti Dierproeven Coalitie maandagochtend kracht bij aan haar eis dat de Radboud Universiteit direct moet stoppen met alle experimenten met apen.

De universiteit belooft het aantal verder te verminderen, maar zegt ook dat het bestaande onderzoek zal worden voortgezet. Robert Molenaar van de Coalitie zei na het overleg vanochtend de druk op de universiteit verder te gaan opvoeren.

De universiteit huisvest momenteel zestien resusapen, met name bedoeld voor neurologisch onderzoek. De universiteit wees er vanochtend tegenover de Coalitie nog eens op dat dit onderzoeksveld van groot belang is en verder zal worden voortgezet. Maar alleen als de maatschappelijke relevantie van het onderzoek buiten kijf staat.

De universiteit toont zich echter niet ongevoelig voor de maatschappelijke druk. Reden om de dierencoalitie vanochtend toe te zeggen dat het aantal apen verder zal worden verminderd.

De laatste vier jaar is dit aantal al afgenomen - van 21 naar 16 apen - mede dankzij steeds verfijndere technieken die het mogelijk maken experimenten met apen te vervangen door computermodellen. De universiteit deed geen concrete toezegging over het tempo van afbouw van apenonderzoek.

Robert Molenaar is niet helemaal tevreden over de opstelling van de universiteit. Zijn eis is immers om nú te stoppen met alle experimenten met apen. Eenzelfde eis formuleerde zijn Coalitie ook tegenover de universiteiten van Utrecht en Amsterdam. De laatste vijf Utrechtse apen zijn volgens Molenaar juist vandaag vertrokken. Nu Nijmegen de apen wel handhaaft, wil hij de druk verder opvoeren.